ВІДКРИТА ІНФОРМАЦІЯ
Фолієва кислота та вади невральної трубки (ВНТ)
Етіологія багатьох вроджених вад розвитку невідома. Тому відкриття того, що вживання фолієвої кислоти жінками репродуктивного віку в периконцепційному періоді (перед зачаттям і під час перших тижнів вагітності) може запобігти spinabi fidaта іншим вадам невральної трубки, деяким вродженим вадам серця і, можливо, іншим вадам розвитку, є визначною подією. Біологічний механізм, що лежить в основі профілактичної дії фолієвої кислоти в периконцепційному періоді у повній мірі невідомий.
Фолієва кислота - це синтетичний гомолог фолатів з вітамінів групи В.
Фолати залучені до синтезу ДНК і тому дуже важливі для швидкого поділу клітин, що відбувається на ранніх етапах розвитку плоду. Вони також беруть участь у метилюванні ДНК, а значить і у регуляції генів. Фолати залучені до комплексу біохімічних зв'язків, що також включають метіонін, одну з основних амінокислот, вітамін В12 та гомоцистеін.
Неясно, чи профілактика ВНТ з допомогою фолієвої кислоти спрацьовує через корекцію дефіциту фолатів у деяких жінок, чи «підправляє» спадкові порушення у метаболізмі фолатів. Однак існування генних дефектів, що мають значення у дефіциті фолатів, не зменшує ролі харчових чинників. Вживання фолієвої кислоти збільшує рівень фолатів у тканинах, а цього достатньо, щоб виправити помилку у їх метаболізмі.
Рекомендації щодо підвищення споживання фолієвої кислоти полягають у трьох підходах:
- сприяти збільшенню споживання продуктів харчування, багатих на фолати;
- сприяти використанню вітамінів, що містять фолієву кислоту;
- додатково збагачувати харчові продукти фолієвою кислотою.
Деякі харчові продукти, що багаті на фолати, наприклад, фрукти, листові зелені овочі, зернові, визнані "здоровими", бо вони багаті і на інші важливі харчові складові, а також на клітковину та містять меншу кількість жирів. Пропаганда їх вживання може мати додаткові переваги: зниження ризику серцево-судинних хвороб, ожиріння та раку (товстого кишечника).
Деякі продукти - джерела фолатів(1 чашка= 250 мл)
Продукт |
Порція |
Кількість фолатів |
Добова потреба фолатів |
Куряча печінка |
100 г |
770 |
193 |
Тушкована коров'яча печінка |
100 г |
217 |
25-100 |
Сочевиця варена |
1/2 чашки |
180 |
45 |
Квасоля |
1/2 чашки |
115 |
29 |
Свинина запечена з квасолею |
1 чашка |
92 |
23 |
Томатний сік |
1 склянка |
48 |
12 |
Брюсельська капуста |
1/2 чашки |
47 |
12 |
Апельсин |
1 середній |
47 |
12 |
Брокколі варена |
1 /2 чашки |
39 |
10 |
Картопля фрі |
велика |
38 |
10 |
Зародки пшениці |
2 ст.ложки |
38 |
10 |