Запрошуємо на роботу в КП «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В.Поліщука» РОР

ЛІКАРЯ-НЕВРОПАТОЛОГА
(основне місце)

Звертайтесь за телефоном 0362 - 63 - 33 - 52

Фолієва кислота та вади невральної трубки (ВНТ)

altЕтіологія багатьох вроджених вад розвитку невідома. Тому відкриття того, що вживання фолієвої кислоти жінками репродуктивного віку в периконцепційному періоді (перед зачаттям і під час перших тижнів вагітності) може запобігти spinabi fidaта іншим вадам невральної трубки, деяким вродженим вадам серця і, можливо, іншим вадам розвитку, є визначною подією. Біологічний механізм, що лежить в основі профілактичної дії фолієвої кислоти в периконцепційному періоді у повній мірі невідомий.

Фолієва кислота - це синтетичний гомолог фолатів з вітамінів групи В.

Фолати залучені до синтезу ДНК і тому дуже важливі для швидкого поділу клітин, що відбувається на ранніх етапах розвитку плоду. Вони також беруть участь у метилюванні ДНК, а значить і у регуляції генів. Фолати залучені до комплексу біохімічних зв'язків, що також включають метіонін, одну з основних амінокислот, вітамін В12 та гомоцистеін.

Неясно, чи профілактика ВНТ з допомогою фолієвої кислоти спрацьовує через корекцію дефіциту фолатів у деяких жінок, чи «підправляє» спадкові порушення у метаболізмі фолатів. Однак існування генних дефектів, що мають значення у дефіциті фолатів, не зменшує ролі харчових чинників. Вживання фолієвої кислоти збільшує рівень фолатів у тканинах, а цього достатньо, щоб виправити помилку у їх метаболізмі.

Рекомендації щодо підвищення споживання фолієвої кислоти полягають у трьох підходах:

  • сприяти збільшенню споживання продуктів харчування, багатих на фолати;
  • сприяти використанню вітамінів, що містять фолієву кислоту;
  • додатково збагачувати харчові продукти фолієвою кислотою.

Деякі харчові продукти, що багаті на фолати, наприклад, фрукти, листові зелені овочі, зернові, визнані "здоровими", бо вони багаті і на інші важливі харчові складові, а також на клітковину та містять меншу кількість жирів. Пропаганда їх вживання може мати додаткові переваги: зниження ризику серцево-судинних хвороб, ожиріння та раку (товстого кишечника).

Деякі продукти - джерела фолатів(1 чашка= 250 мл)

Продукт

Порція

Кількість фолатів
(мкг)

Добова потреба фолатів
(%)

Куряча печінка

100 г

770

193

Тушкована коров'яча печінка

100 г

217

25-100

Сочевиця варена

1/2 чашки

180

45

Квасоля

1/2 чашки

115

29

Свинина запечена з квасолею

1 чашка

92

23

Томатний сік

1 склянка

48

12

Брюсельська капуста

1/2 чашки

47

12

Апельсин

1 середній

47

12

Брокколі варена

1 /2 чашки

39

10

Картопля фрі

велика

38

10

Зародки пшениці

2 ст.ложки

38

10

 

 

 

 

 

 

У зв’язку з відтермінуванням 2 етапу послаблення карантину через несприятливу протиепідемічну ситуацію в Рівненській області прийом пацієнтів в КП «РОКЛДЦ ім.В.Поліщука» РОР здійснюватиметься в де що обмеженому режимі, з дотриманням всіх санітарно-епідеміологічних вимог. Планова госпіталізація пацієнтів на оперативне лікування проводиться з від’ємним результатом ІФА чи ПЛР на COVID 19

Адміністрація КП «РОКЛДЦ ім. В.Поліщука» РОР

Шановні пацієнти!

З метою дотримання протиепідемічних умов що до не розповсюдження коронавірусу COVIN-19 та забезпечення карантину - РОКЛДЦ імені Віктора Поліщука інформує про наступне.

Відділення променевої діагностики де проводяться обстеження методом комп’ютерної томографії вводять обмежувальні заходи що стосуються обстеження ОРГАНІВ ГРУДНОЇ ПОРОЖНИНИ (ОГК).

Пацієнти з наявними ознаками ГРВІ обстежуються за наявності направлення СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ та ВІД'ЄМНОГО ТЕСТУ НА КОРОНАРВІРУС. В інших випадках при потребі в проведенні обстеження патології ОГК аналогічно необхідне направлення СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ (ЛІКУЮЧОГО ЛІКАРЯ).

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, ЩО ОБСТЕЖЕННЯ ОРГАНІВ ГРУДНОЇ ПОРОЖНИНИ (ОГК) ПРОВОДЯТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСОМ З 12.00-15.00 за телефоном 62-05-82 (О97-080-40-66) (в інших випадках обстеження ОГК проводитись не буде).

Вжиті заходи зумовлені турботою про ВАШЕ здоров”я та не допущення перехресного інфікування пацієнтів з коронавірусною хворобою та не інфікованих пацієнтів.

ВВЕДЕНІ ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ БУДУТЬ ТРИВАТИ ДО ЗАКІНЧЕННЯ КАРАНТИНУ. ДЯКУЄМО ЗА РОЗУМІННЯ.

На виконання наказу МОЗ України від 13.03.2020 р. №663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID–19», відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12.03.2020 №162 «Про запобігання поширенню на території Рівненської області коронавірусу (COVID–19)», наказу УОЗ Рівненської ОДА від 17.03.2020 №100 «Про обмежувальні заходи в закладах охорони здоров’я Рівненської області» та з метою недопущення занесення та поширення випадків захворювання, спричинених коронавірусною інфекцією (COVID–19), інформуємо, що КП «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. Віктора Поліщука» РОР змінює звичний порядок роботи та запроваджує спеціальні обмежувальні заходи:

  • На вході в підприємство проводиться безконтактна термометрія всім працівникам центру та пацієнтам. З метою розділення потоків пацієнтів із соматичною патологією та ознаками ГРВІ працює спеціальний медперсонал.
  • Обмежуються плановий амбулаторно-консультативний прийом та консультативний прийом вузьких спеціалістів;
  • Обмежуються планові апаратні обстеження та лабораторні дослідження;
  • Припиняється проведення профілактичних оглядів стороннім організаціям та фізичним особам;
  • У випадку виявлення пацієнтів з підозрою на COVID-19 проводиться алгоритм дій відповідно до наказу МОЗ України від 13.03.2020 р. №663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID–19»

Просимо з розумінням віднестись до даних заходів.

Ставтеся відповідально до власного здоров’я та здоров’я оточуючих!!!

 

Контактна інформація

  • Адреса : вул. 16 Липня, 36, м. Рівне, Україна
  • Email : rokldc@ukr.net, info@rcmdc.com.ua
  • Телефон : (095) 947-53-34, (067) 103-59-88
  • Факс : (0362) 63-58-79
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree