Весна –період загострення виразкової хвороби

Незважаючи на те, що сонце гріє тепліше, пробиваються перші весняні квіти і погожих днів стає більше, кабінети лікарів заповнюються пацієнтами різного віку. З настанням весни частішають випадки загострення ряду хронічних захворювань. Відбувається це тому, що зимово-весняному періоду притаманні різкі зміни в кліматі, перепади атмосферного тиску – все це дуже впливає на організм людини.

«Ми відмічаємо загострення гастроентерологічних патологій, серед яких на першому місці – виразкова хвороба, основним збудником якої є бактерія хелікобактер пілорі. Після тривалої зими у хворих частішають дисгормональні зміни в організмі. Після перенесених вірусних, інфекційних, гострих респіраторних захворювань, у людей відбуваються нейроендокринні зміни – дисбаланс відповідних гормонів. Це також сприятливий фактор для активації збудника, що викликає виразку. Овочі та фрукти, які споживають люди, містять менше вітамінів, а при нестачі вітамінів в організмі загострюються такі хронічні захворювання, як гепатит, панкреатит, виразкова хвороба, гастрит. Також в цей час люди вживають більше закруток, заготовлених з осіннього періоду, а це – консерванти, які містять маринади, що загострюють хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту», – розповідає лікар-гастроентеролог Оксана Василівна Маніковська.

За 2017 рік в РОКЛДЦ ім. В.Поліщука виразкову хворобу діагностовано у 561 пацієнтів. Вперше виявлено 119 виразок шлунку і 394 виразок дванадцятипалої кишки.

Перші ознаки, що можуть вказувати на виразкову хворобу: поява больового синдрому шлунку, особливо в ранковий час, печія, дискомфорт, здуття живота.

Як застерегтись? Важливо приймати їжу малими порціями 5-7 разів на день, щоб шлунково-кишковий тракт працював у нормальному режимі, вживати чаї з малини та ожини, які містять багато вітамінів. Щоб підвищити імунні захисні сили, добре вживати щодня 5 волоських горіхів, які містять добову кількість вітаміну Е і є добрим антиоксидантом для серцево-судинних захворювань. Варто пити узвар, морси, домашні соки і не забувати про перебування на свіжому повітрі та регулярне провітрювання приміщення. Варто відмовитись від прийому алкоголю і куріння.

До комплексу профілактичних заходів щодо попередження виразкової хвороби входять рівномірний розподіл фізичних і розумових навантажень, виключення стресових ситуацій, нервових розладів, а також достатня тривалість сну і відпочинку.

Такі прості на перший погляд правила допоможуть зберегти найголовніше – Ваше здоров’я.

Контактна інформація

  • Адреса : вул. 16 Липня, 36, м. Рівне, Україна
  • Email : rokldc@ukr.net, info@rcmdc.com.ua
  • Телефон : (0362) 63-33-52
  • Факс : (0362) 63-58-79
На ДжуМиксе есть все для Joomla 3.4.
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree