Запрошуємо на роботу в КП «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В.Поліщука» РОР

ЛІКАРЯ-НЕВРОПАТОЛОГА
(основне місце)

Звертайтесь за телефоном 0362 - 63 - 33 - 52

Фолієва кислота та вади невральної трубки (ВНТ)

altЕтіологія багатьох вроджених вад розвитку невідома. Тому відкриття того, що вживання фолієвої кислоти жінками репродуктивного віку в периконцепційному періоді (перед зачаттям і під час перших тижнів вагітності) може запобігти spinabi fidaта іншим вадам невральної трубки, деяким вродженим вадам серця і, можливо, іншим вадам розвитку, є визначною подією. Біологічний механізм, що лежить в основі профілактичної дії фолієвої кислоти в периконцепційному періоді у повній мірі невідомий.

Фолієва кислота - це синтетичний гомолог фолатів з вітамінів групи В.

Фолати залучені до синтезу ДНК і тому дуже важливі для швидкого поділу клітин, що відбувається на ранніх етапах розвитку плоду. Вони також беруть участь у метилюванні ДНК, а значить і у регуляції генів. Фолати залучені до комплексу біохімічних зв'язків, що також включають метіонін, одну з основних амінокислот, вітамін В12 та гомоцистеін.

Неясно, чи профілактика ВНТ з допомогою фолієвої кислоти спрацьовує через корекцію дефіциту фолатів у деяких жінок, чи «підправляє» спадкові порушення у метаболізмі фолатів. Однак існування генних дефектів, що мають значення у дефіциті фолатів, не зменшує ролі харчових чинників. Вживання фолієвої кислоти збільшує рівень фолатів у тканинах, а цього достатньо, щоб виправити помилку у їх метаболізмі.

Рекомендації щодо підвищення споживання фолієвої кислоти полягають у трьох підходах:

  • сприяти збільшенню споживання продуктів харчування, багатих на фолати;
  • сприяти використанню вітамінів, що містять фолієву кислоту;
  • додатково збагачувати харчові продукти фолієвою кислотою.

Деякі харчові продукти, що багаті на фолати, наприклад, фрукти, листові зелені овочі, зернові, визнані "здоровими", бо вони багаті і на інші важливі харчові складові, а також на клітковину та містять меншу кількість жирів. Пропаганда їх вживання може мати додаткові переваги: зниження ризику серцево-судинних хвороб, ожиріння та раку (товстого кишечника).

Деякі продукти - джерела фолатів(1 чашка= 250 мл)

Продукт

Порція

Кількість фолатів
(мкг)

Добова потреба фолатів
(%)

Куряча печінка

100 г

770

193

Тушкована коров'яча печінка

100 г

217

25-100

Сочевиця варена

1/2 чашки

180

45

Квасоля

1/2 чашки

115

29

Свинина запечена з квасолею

1 чашка

92

23

Томатний сік

1 склянка

48

12

Брюсельська капуста

1/2 чашки

47

12

Апельсин

1 середній

47

12

Брокколі варена

1 /2 чашки

39

10

Картопля фрі

велика

38

10

Зародки пшениці

2 ст.ложки

38

10

 

 

 

 

 

 

Безкоштовне протезування!

Компанія «ОРТСАБО» проводить благодійну акцію з безкоштовного протезування для наших воїнів.
    7 квітня з 11.00 до 13.00 в «Обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології» Рівненської обласної клінічної лікарні відбудеться прийом спеціалістів нашої мультидисциплінарної реабілітаційної команди для підтвердження потреби та проведення замірів для подальшого виготовлення індивідуального протезу.
    Програма реалізується відповідно  до постанови Кабінету міністрів України від 2024 року та гарантує право на безкоштовне забезпечення протезами всіх категорій громадян України.



    При собі мати:
паспорт громадянина України;
військовий квиток;
постанову ВЛК.

Прийом відбуватиметься за живою чергою у кабінеті №306 корпусу №2.

#РОКЛ #протезування #ОРТСАБО

 

Контактна інформація

  • Адреса : вул. 16 Липня, 36, м. Рівне, Україна
  • Email : rokldc@ukr.net, info@rcmdc.com.ua
  • Телефон : (095) 947-53-34, (067) 103-59-88
  • Факс : (0362) 63-58-79
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree