Весна –період загострення виразкової хвороби
Незважаючи на те, що сонце гріє тепліше, пробиваються перші весняні квіти і погожих днів стає більше, кабінети лікарів заповнюються пацієнтами різного віку. З настанням весни частішають випадки загострення ряду хронічних захворювань. Відбувається це тому, що зимово-весняному періоду притаманні різкі зміни в кліматі, перепади атмосферного тиску – все це дуже впливає на організм людини.
«Ми відмічаємо загострення гастроентерологічних патологій, серед яких на першому місці – виразкова хвороба, основним збудником якої є бактерія хелікобактер пілорі. Після тривалої зими у хворих частішають дисгормональні зміни в організмі. Після перенесених вірусних, інфекційних, гострих респіраторних захворювань, у людей відбуваються нейроендокринні зміни – дисбаланс відповідних гормонів. Це також сприятливий фактор для активації збудника, що викликає виразку. Овочі та фрукти, які споживають люди, містять менше вітамінів, а при нестачі вітамінів в організмі загострюються такі хронічні захворювання, як гепатит, панкреатит, виразкова хвороба, гастрит. Також в цей час люди вживають більше закруток, заготовлених з осіннього періоду, а це – консерванти, які містять маринади, що загострюють хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту», – розповідає лікар-гастроентеролог Оксана Василівна Маніковська.
За 2017 рік в РОКЛДЦ ім. В.Поліщука виразкову хворобу діагностова но у 561 пацієнтів. Вперше виявлено 119 виразок шлунку і 394 виразок дванадцятипалої кишки.
Перші ознаки, що можуть вказувати на виразкову хворобу: поява больового синдрому шлунку, особливо в ранковий час, печія, дискомфорт, здуття живота.
Як застерегтись? Важливо приймати їжу малими порціями 5-7 разів на день, щоб шлунково-кишковий тракт працював у нормальному режимі, вживати чаї з малини та ожини , які містять багато вітамінів. Щоб підвищити імунні захисні сили, добре вживати щодня 5 волоських горіхів, які містять добову кількість вітаміну Е і є добрим антиоксидантом для серцево-судинних захворювань. Варто пити узвар, морси, домашні соки і не забувати про перебування на свіжому повітрі та регулярне провітрювання приміщення. Варто відмовитись від прийому алкоголю і куріння.
До комплексу профілактичних заходів щодо попередження виразкової хвороби входять рівномірний розподіл фізичних і розумових навантажень, виключення стресових ситуацій, нервових розладів, а також достатня тривалість сну і відпочинку.
Такі прості на перший погляд правила допоможуть зберегти найголовніше – Ваше здоров’я.